Έχετε σκεφτεί ποτέ να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη στο παιδικό δωμάτιο; Σύμφωνα με την μοντεσσοριανή μέθοδο, η τοποθέτησή του παρουσιάζει πολλαπλά ωφέλη σχετικά με την ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού σας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.
Το Μοντεσσοριανό Δωμάτιο
Πολλοί γνωρίζουμε ή τουλάχιστον έχουμε ακουστά το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι αρχές της μοντεσσοριανής φιλοσοφίας έχουν εφαρμογή στον τρόπο που θα επιλέξουμε να διακοσμήσουμε το δωμάτιο του μωρού μας.
Σε γενικές γραμμές, η βάση της μεθόδου είναι η απεριόριστη εμπιστοσύνη στο παιδί και στις ικανότητές του καθώς και η διαπαιδαγώγησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να του αφήνει χώρο να αναπτύξει με τον δικό του ρυθμό τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του, συμβάλοντας εντέλει στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Το μοντεσσοριανό δωμάτιο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να διευκολύνει το παιδί να είναι ανεξάρτητο, ενεργό, και να μαθαίνει διαρκώς. Προσωπικά, ενημερώθηκα κάπως “αργά” σχετικά με αυτό, όταν η μικρη μου ήταν ήδη ενός έτους περίπου και το δωμάτιό της είχε ήδη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό. Παρόλαυτα ενθουσιάστηκα τόσο με αυτά που ανακάλυψα, που αποφάσισα να εφαρμόσω τις μοντεσσοριανές πρακτικές όσο μπορούσα περισσότερο και σκοπεύω να κάνω αρκετά σχετικά ποστ στο μέλλον :).
Ένα από τα στοιχεία του μοντεσσοριανού δωματίου και ο καθρέφτης!
Καθρέφτη Καθρεφτάκι!
Ενας καθρέφτης στερεωμένος στον τοίχο δίνει στο μωρό της δυνατότητα να δει και να περιεργαστεί τον αντικατοπτρισμό του, να παρατηρήσει τις κινήσεις του και να τις συνδέσει με αυτες του αντικατοπτρισμού. Αυτο βοηθάει τα μωράκια σιγά σιγά να αποκτήσουν τον έλεγχο των κινήσεων τους ενώ παράλληλα τους δινει μια αλλη οπτική του δωματίου ενθαρύνοντάς τα για παράδειγμα να σηκώσουν και να ελέγξουν καλύτερα το κεφαλακι τους, ειδικά όταν βρίσκονται μπρούμυτα πάνω στην κοιλίτσα τους. Ο καθρέφτης αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν δάσκαλο για το παιδί μιας και μέσα από αυτόν βλέπει τί μπορεί να κάνει με το σώμα του. Για αυτούς τους λόγους, ο καθρέφτης στο παιδικό δωμάτιο προτείνεται από τα νεογέννητα.
Συνοπτικά, αγαπάμε τον καθρεφτη στο παιδικό δωμάτιο γιατί:
- Προωθεί την οπτική παρακολούθηση.
- Προωθεί τη συγκέντρωση.
- Φέρνει χαρά. Ίσως έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι όταν βλέπετε έναν καθρέφτη σε ένα κατάστημα ή ακόμα και στο μπάνιο αυτό ευχαριστεί το μωράκι σας, και η εικόνα του προσώπου του εύκολα το κάνει να χαμογελάσει.
- Προωθεί ανεξάρτητο παιχνίδι μιας και το παιδί δεν εξαρτάται από έναν ενήλικα για να τους ψυχαγωγήσει.
- Προωθεί την συντονισμένη κίνηση. Τα μωρά παρατηρούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και στη συνέχεια αντιδρούν, ακόμα και όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία όπου ακόμα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για τον εαυτό τους. Παρόλα αυτά, βλέποντας για παράδειγμα το πόδι τους να ανεβαίνει στον καθρέφτη, και έπειτα να κατεβαίνει αρχίζουν σιγά σιγά να συνδέουν τις κινήσεις.
- Επιτρέπει στο παιδί να βλέπει το υπόλοιπο του δωματίου και με την πάροδο του χρόνου τους επιτρέπει να προβάλλουν το δωμάτιο οπτικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα επωφελές για βρέφη που δεν μπορούν ακόμα να μετακινηθούν.
Τι καθρέφτη να διαλέξω
Ο καθρέστης που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι άθραυστος για την ασφάλεια του παιδιού. Εγώ διάλεξα αυτόν για το παιδικό δωμάτιο. Ένας άλλος που μου είχε αρέσει πολύ αλλά δεν κατέληξα εκεί λόγω της τιμής του ήταν αυτός.
Εναλλακτικά θα μπορούσατε να επιλέξετε καθρέφτη αυτοκόλλητο, όπως αυτός, ο οποίος είναι αρκετά πιο οικονομικός, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι ο αντικατοπρισμός είναι ελαφρώς παραμορφωμένος.
Εαν πρόκειται για βρεφάκι θα μπορούσατε να συνδιάσετε τον καθρέφτη με μια μπάρα που θα βοηθάει το μωρό να σηκώνεται, ενα μαλακό στρωματάκι παιχνιδιού ή μια μαλακή κουβερτούλα.