Τα πρώτα μου βιβλία – Τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά 1 έτους

Είναι γνωστό ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα παιδιά, ακόμα και για τα πολύ πολύ μικρά. Αποδεδειγμένα προωθεί την γλωσσική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η ανάπτυξη του λεξιλογίου καθώς και η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής οφελούνται τόσο από την ποιότητα όσο και από την ποσότητα της ανάγνωσης βιβλίων στη βρεφική ηλικία. Κοινώς, όσα περισσότερα βιβλία διαβάζετε στα παιδιά σας, τόσο το καλύτερο! Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και το τί βιβλία θα επιλέξετε να διαβάσετε στα παιδιά σας ανάλογα με την ηλικία τους.

Λίγους μήνες πρίν κλείσει το πρώτο της έτος, η κόρη μου άρχισε να αποκτά τα πρώτα της βιβλία με χάρτινες χοντρές σελίδες. Από τότε, μας έχουν κρατήσει ευχάριστη συντροφιά για πολλές πολλές ώρες. Μέσα από αυτά έχει μάθει πάρα πολλά πράγματα, δεκάδες λεξούλες ενώ έχει ανακαλύψει συναισθήματα, κινήσεις, υφές, ήχους (ενίοτε και γεύσεις :p). Και παρόλο που η βιβλιοθήκη διαρκώς μεγαλώνει, αυτή συνεχίζει να τα διαλέγει ακόμα και σήμερα για να τα διαβάσουμε.

Κάνοντας μια αναδρομή, λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω μια λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία, κατα τη γνώμη μας, κατάλληλα για παιδιά ηλικίας ενός έτους.

Επίσης να σας πω ότι τα περισσότερα από αυτά είναι στην ουσία σειρές βιβλίων, που αποτελούνται από πολλαπλά βιβλία με παρεμφερές περιεχόμενο, οπότε οι επιλογές σας είναι ακόμα περισσότερες! Κάθε τίτλος είναι link για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και να βρείτε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

1. Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου (σειρά)

Από τις αγαπημένες μας σειρές βιβλίων! Πρώτα αποκτήσαμε “Τα μουσικά όργανα του κόσμου” και μετά ήρθαν και τα άλλα βιβλιαράκια.. Πατώντας το κουμπάκι, τα μικρά ανακαλύπτουν τους ήχους μουσικών οργάνων, της φύσης, χορούς κ.α. Διαδραστικό και διασκεδαστικό!

2. Άγγιξε τα χρώματα (σειρά)

Η σειρά «Άγγιξε τα χρώματα!» είναι διασκεδαστική ενώ ταυτόχρονα είναι και εκπαιδευτική. Μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη διαφορετικών υφών, το παιδί μαθαίνει τα πρώτα του χρώματα!

3.Μωρό μου θα σου μιλήσω για.. (σειρά)

Για αυτή τη σειρά έχω κάνει ξεχωριστό πόστ εδώ! Άκρως διασκεδαστική και εκπαιδευτική, περάσαμε άπειρες ώρες παίζοντας με αυτά τα βιβλιαράκια ενώ η μικρή μάθαινε διαρκώς καινούριες λέξεις

4. Ψάξε βρες: Ο Τζου Τζούκι ψάχνει τη μαμά του (σειρά)

Η Μπου Μπούκι έχασε τον αρκούδο της, ενώ η Μπέμπα Μπλόμ παίζει κρυφτό! Μπορείς να τους βοηθήσεις και να παίξεις κι εσύ μαζί τους? Πολύ ωραία εικονογράφηση της Jannie Ho και διασκεδαστικό κρυφτούλι!

5. Που είναι ο κύριος Λιοντάρης;

Πολύ ωραία εικονογράφηση, με υφασμάτινα μέρη σε διαφορετικά χρώματα και έναν καθρέφτη στην τελευταία σελίδα για να ανακαλύψουν τα μικρά και τον.. εαυτό τους που τόσο τους αρέσει !

6. ‘Ελμερ – μικρή βιβλιοθήκη

Τέσσερα μικρά βιβλιαράκια μέσα σε μια μικρή βιβλιοθήκη. Η μικρή χαίρεται τόσο να τα τακτοποιεί κάθε φορά! Ακρως εκπαιδευτικό επίσης μιας και το περιεχόμενο των βιβλίων περιλαμβάνει τα χρώματα, τα σχήματα, τους αριθμούς και τις δραστηριότητες της ημέρας! Επίσης, η πίσω πλευρά των βιβλίων φτιάχνει ένα μικρό πάζλ, αλλά οφείλω να πω ότι αυτό δεν εντυπωσίασε ιδαιτέρως την κόρη μου, παρά μόνο εμένα :p

7. Ιστορίες σε στιχάκια 

Πρόκειται για δύο βιβλιαράκια από τον μοναδικό Axel Scheffler. Το κάθε ένα περιλαμβάνει δύο μοναδικές ιστορίες σε στιχάκια. Το πρώτο περιέχει τη γατούλα μας τη Νιάρ και το προβατάκι μας το Μπε, ενώ το δεύτερο τον σκυλάκο μας τον Γούφ και τον βάτραχοτον Βρεκεκέξ. Διαβάζονται πολύ ευχάριστα, η εικονογράφηση είναι πάρα πολύ ωραία.

8. Ο Αρκουδάκος (σειρά)

Αγαπημένος αρκουδάκος.. Από τα πιο κλασικά πρώτα βιβλία για παιδάκια. Διαδραστική σειρά με κινούμενα μέρη και πληθώρα βιβλίων.. Ο Αρκουδάκος φεύγει από διακοπές στη θάλασσα μέχρι ταξίδι στο διάστημα!

9. Φάρμα

Από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία! Το παιδί μαθαίνει για τη ζωή στη φάρμα, τα ζώα και τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα πολύχρωμα παραθυράκια αλλά και οι φωνές των ζώων που ακούγονται κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.

10. Βρες με! (σειρά)

Σειρά με τρισδιάστατες εκπλήξεις που ξεπηδούν από την κάθε σελίδα! Ειδικά το “Ώρα για ύπνο”, μας έχει συντροφεύσει πάρα πολλές φορές στο κρεβάτι. Προσοχή μόνο, παρόλο που και αυτή η σειρά είναι με χοντρές σελίδες, τα τρισδιάστατα μέρη είναι πολύ πιθανό να σκιστούν από τα μικρά χεράκια. Ομολογώ ότι αν και η κόρη μου ακόμα και μικρή δεν έσκιζε τα βιβλία, στα συγκεκριμένα έχουμε κάποιες απώλειες 😉

 

Εσείς ποια βιβλία διαβάσατε σε αυτή την ηλικία με τα παιδιά σας και τα ευχαριστήθηκαν? Ποιά άλλα θα προσθέτατε στη λίστα?

Please follow and like us:

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *