Δώρα για παιδιά 1 έτους – 5 top επιλογές

Πόσες φορές έχει χρειαστεί να πάρετε δώρο για κάποιο μικρό παιδάκι και έχετε χαωθεί με τις τόσες επιλογές που υπάρχουν? Κάθε ηλικία έχει και τα δικά της ενδιαφέροντα και ακόμα και αν έχουμε παιδάκι που έχει περάσει από αυτό το στάδιο, πολλές φορές είναι δύσκολο να θυμηθούμε ποια ήταν τα αγαπημένα του παιχνίδια τότε. Αν πάλι δε, πρόκειται για το δικό μας παιδάκι, πάντα υπάρχει η αμφιβολία για το αν όντως πρόκειται για κάτι που θα ευχαριστηθεί και συχνά ζητάμε τη γνώμη μαμάδων/μπαμπάδων με λίγο μεγαλύτερα παιδάκια.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να καταγράψουμε ποια ήταν τα καλύτερα δώρα που έλαβε η δική μου κόρη στην ηλικία του ενός και των δύο ετών σε δύο αντίστοιχα πόστ.

Η επιλογή έγινε με βάση το ποια ευχαριστήθηκε πιο πολύ, ποια άντεξαν περισσότερο στο χρόνο και ποια την βοήθησαν στο αντίστοιχο αναπτυξιακό στάδιο. Παράλληλα, φροντίσαμε να περιλάβουμε ιδέες για κάθε budget, από οικονομικές μέχρι πιο ακριβές ανάλογα με το πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε για την κάθε περίπτωση.

Σε αυτό το post, λοιπόν σας παρουσιάζουμε τα 5 αγαπημένα μας δωράκια για παιδάκια ενός έτους ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και ξεχωριστό post για δωράκια για παιδιά δύο ετών. Για μεγαλύτερα παιδάκια, θα πρέπει να περιμένετε τα προσεχή έτη 😀 😀

Ξεκινάμε λοιπόν!

Τραπεζάκι δραστηριοτήτων

Πρόκειται για ένα μικρό “τραπεζάκι”, το οποίο φτάνει περίπου στο ύψος της μέσης του παιδιού. Περιλαμβάνει διαφόρων ειδών δραστηριότητες – συνήθως μηχανικές και ηλεκτρονικές – όπως κουμπάκια, σχηματάκια, ροδέλες. Τις περισσότερες φορές, τα τραπεζάκια αυτά διαθέτουν και ήχους με τραγουδάκια και ποιηματάκια καθώς και φωτάκια.

Το παιδί μπορεί να το χρησιμοποιήσει είτε όντας καθιστό είτε όρθιο. Συγκεκριμένα, μπορεί να το χρησιμοποιήσει και για να στηριχτεί σε αυτό ουτως ώστε να σταθεί όρθιο διευκολύνοντας το σε αυτό το στάδιο που ίσως να μην έχει ακόμα καλή ισορροπία.

Αυτά είναι τα πιο τυπικά τραπεζάκια δραστηριοτήτων που κυκλοφορούν στην αγορά:

Η κόρη μου πήρε ένα από αυτά τα τραπεζάκια σαν δώρο στα πρώτα της γενέθλια και παίζει ακόμα και σήμερα – που έχει συμπληρώσει τα 2 – μαζί του. ‘Εχει μάθει δε τα τραγουδάκια που ακούγονται και την έχει βοηθήσει να μάθει τα ζώα, τα χρώματα κ.α μέσα από το παιχνίδι!

Περπατούρα

Τα περισσότερα παιδάκια στην ηλικία του ενός έτους ξεκινάνε να κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα. Μερικά μπορεί να είναι βιαστικά και να έχουν περπατήσει ήδη. Η κόρη μου πάντως καθώς και σχεδόν όλα τα παιδάκια φίλων μου, σε αυτή την ηλικία περπατάγανε μόνο με βοήθεια. Που σημαίνει ότι έπρεπε να την κρατάω από το ή τα χέρια και να περπατάμε μαζί. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και γλυκιά στιγμή για κάθε γονιό, να στηρίζει το μωράκι του στα πρώτα του βήματα.. Στην αρχή δηλαδή.. Γιατί μετά αρχίζει ο πόνος στη μέση :p Πέρα από τα αστεία, θεωρώ ότι αυτοί οι μήνες που το παιδί ανακαλύπτει το περπάτημα και θέλει να είναι συνέχεια όρθιο και να περπατάει χωρίς όμως να μπορεί από μόνο του, είναι από τις πιο κουραστικές για τους γονείς.

Η περπατούρα είναι το κατάλληλο δώρο για αυτή την ηλικία! Πέρα από το ότι τους επιτρέπει να στέκονται και να περπατούν μόνα τους στηριζόμενα σε αυτή, τα παιδιά βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικό να σπρώχνουν κάτι! Κι όσο για τον προβληματισμό σχετικά με το ότι η χρήση της είναι πολύ περιορισμένη σε αυτούς τους συγκεκριμένους μήνες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  Πολλές περπατούρες είναι εμπλουτισμένες με παιχνίδια δραστηριοτήτων που το παιδί θα παίζει για καιρό, ενώ άλλες έχουν το σχήμα ενός κουτιού το οποίο μπορεί να λειτουργούσει και ως αποθηκευτικός χώρος. Για την ακρίβεια, είναι από της καλύτερες θέσεις για να βάζει τα βιβλία του πχ. και να τα μεταφέρει από το ένα δωμάτιο στο άλλο! Περπατούρα, λοιπόν! Από τα καλύτερα δώρα για αυτή την ηλικία!

Βιβλίο

Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να κάνουν δώρο ένα βιβλίο σε ένα παιδάκι ενός έτους. Παρόλα αυτά, προσωπικά το θεωρώ ένα από τα καλύτερα δώρα για οποιαδήποτε ηλικία. Η ανάγνωση βιβλίων σε τόσο μικρά παιδάκια, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά ευεργετική για την γνωστική τους ανάπτυξη, είναι και άκρως διασκεδαστική. Με την κόρη μου αγοράζουμε καινούρια βιβλιαράκια – κατάλληλα για την ηλικία της πάντα – πολύ συχνότερα από οτιδήποτε άλλο, οπότε ένα αντίστοιχο δωράκι εκτιμάται και με το παραπάνω. Εάν θέλετε να δείτε αναλυτικές προτάσεις βιβλίων για παιδάκια ενός έτους, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Κύβοι σχεδίων

Άλλο ένα πολύ ωραίο δώρο για παιδιά ενός έτους είναι οι κύβοι σχεδίων, όπως αυτοί από την Djeco ενώ κυκλοφορούν και από άλλες εταιρείες – αυτοί οι κύβοι στοίβαξης με το διάστημα είναι επίσης πολύ ωραίοι.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πυραμίδα που αποτελείται από 10 κύβους από σκληρό χαρτόνι. Σε κάθε πλευρά κάθε κύβου παρουσιάζονται μέσα από πολύ όμορφες εικόνες διάφορα σχέδια. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ζώα, αριθμούς, σχήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Το παιδί μπορεί να στοιβάξει τους κύβους τον έναν πάνω στον άλλο (πολύ δύσκολο όμως για ενός έτους), να τους διαλύσει (αυτό μάλιστα! :)), να τους τοποθετήσει τον ένα δίπλα στον άλλο και να απολάυσει τις όμορφες ζωγραφιές. Με αυτό το παιχνίδι, το παιδί εξασκεί τη λεπτή κινητηκότητα και την παρατηρητικότητά του, μαθαίνει τα μεγέθη (μεγάλο / μικρό) και να τα συγκρίνει, και έχει μια πρώτη επαφή με τους αριθμούς.

Οι φωτογραφίες πιο πάνω είναι πολύ πρόσφατες οπότε καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι το ευχαριστιόμαστε μέχρι σήμερα. Μάλιστα τώρα καταφέρνει πλέον να στήνει την πυραμίδα τοποθετώντας τον έναν κύβο πάνω στον άλλο!

Ξύλινα ζωάκια που κινούνται με θόρυβο

Πολύ χαριτωμένα παιχνίδια και ιδανικά για αυτή την ηλικία είναι τα παιχνίδια με ρόδες και θόρυβο τα οποία τραβάει ή σπρώχνει το παιδί από ένα σχοινάκι, όπως αυτός ο κροκόδειλος και αυτό το σαλιγκάρι. Ο κροκόδειλος κουνάει το κεφάλι και την ουρά του πάνω και κάτω κάνει ένα κλικ-κλακ ήχο όταν το παιδί τραβάει το σχοινάκι του. Το σαλιγκάρι κινείται πάνω – κάτω καθώς το παιδί το τραβάει μπρός – πίσω και δημιουργείται ήχος. Είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό για το παιδί ενώ το βοηθάει και στα πρώτα του βήματα και τον συτονισμό των κινητικών του δεξιοτήτων. Επίσης πολύ όμορφα – και πιο οικονομικά – στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία είναι και αυτά τα σαλιγκαράκια Oops Easy-Pull:

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα δώρα που έλαβε η κόρη μου όταν ήταν ενός και τα ευχαριστήθηκε περισσότερο από όλα! Ελπίζω να σας δώσαμε μερικές καλές ιδέες! Εσείς, θα προτείνατε κάποιο επιπλέον ως δικό σας αγαπημένο?

Please follow and like us:

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *